انجام پايان نامه با خيالي آسوده از چالش هاي پژوهشي
فرا رسيدن موعد انجام پايان نامه براي بسياري از دانشجويان كارشناسي ارشد و دكتري، حكم غول مرحله آخر بازي را دارد. انبوهي از سوالات، نگراني ها و حجم بالاي كار پژوهشي، مي تواند هر فرد با انگيزه اي را مضطرب كند. اما جاي نگراني نيست! در اين مقاله جامع، همراه شما خواهيم بود تا با خيالي آسوده، از سد انجام پايان نامه عبور كنيد.
قدم اول: انتخاب موضوعي جذاب و كاربردي
اولين گام در انجام پايان نامه، انتخاب موضوعي است كه هم براي شما جذابيت داشته باشد و هم از نظر علمي، بكر و كاربردي به نظر برسد. براي اين منظور، مي توانيد:
با استاد راهنما مشورت كنيد: استاد راهنما با توجه به تخصص و شناختي كه از حوزه كاري شما دارد، مي تواند موضوعي متناسب با علايق و نيازهاي پژوهشي تان پيشنهاد دهد.
بررسي كنيد كه آيا شكاف پژوهشي وجود دارد؟ يك پايان نامه خوب، معمولا به دنبال پر كردن خلأهاي موجود در دانش آن رشته است. پس به دنبال موضوعاتي بگرديد كه كمتر مورد بررسي قرار گرفته اند.
به مسائل و چالش هاي روزمره حوزه كاري خود توجه كنيد: گاهي اوقات، مشكلات و سوالاتي كه در محيط كار يا زندگي با آن ها مواجه مي شويد، مي توانند جرقه اي براي انتخاب يك موضوع پايان نامه كاربردي باشند.
قدم دوم: نگارش پروپوزال قوي و اصولي
پروپوزال، نقشه راه پايان نامه شماست. در اين سند مهم، بايد به طور خلاصه، ضرورت انجام پژوهش، سوالات اصلي و فرعي، روش تحقيق، جامعه آماري و منابع مورد استفاده را مشخص كنيد. نگارش يك پروپوزال قوي و اصولي، به شما كمك مي كند تا مسير تحقيق خود را به درستي هدايت كرده و نظر استاد راهنما را جلب نماييد.
قدم سوم: غوطه ور شدن در دنياي منابع!
تحقيق بدون مطالعه منابع معتبر، مانند ساختن خانه روي شن است. براي انجام پايان نامه، لازم است با جديت به سراغ مطالعه كتب، مقالات علمي، پايان نامه هاي مرتبط و ساير منابع معتبر برويد. استفاده از پايگاه هاي اطلاعاتي علمي فارسي و لاتين، در اين مرحله بسيار كارآمد است.
قدم چهارم: روش تحقيق مناسب را برگزينيد
انتخاب روش تحقيق مناسب، تا حد زيادي بر كيفيت و اعتبار نتايج نهايي پايان نامه شما تاثير مي گذارد. براي مثال، اگر موضوع شما نيازمند بررسي ميداني و جمع آوري داده از جامعه آماري است، روش تحقيق پيمايشي مناسب خواهد بود. در مقابل، براي تحليل اسناد و متون موجود، روش تحقيق كيفي كاربرد دارد. در اين خصوص، حتما با استاد راهنما مشورت كنيد تا بهترين روش تحقيق را براي موضوع خود انتخاب نماييد.
قدم پنجم: تجزيه و تحليل داده ها
پس از جمع آوري داده ها، نوبت به تجزيه و تحليل آن ها مي رسد. در اين مرحله، با استفاده از نرم افزارهاي آماري معتبر، به الگوها و روابط موجود در داده ها پي خواهيد برد. تسلط بر نرم افزارهاي آماري مانند SPSS مي تواند در اين بخش بسيار مفيد باشد.
قدم ششم: نگارش اصولي و روان فصل هاي پايان نامه
بعد از پشت سر گذاشتن مراحل تحقيق، نوبت به نگارش نهايي پايان نامه مي رسد. در اين مرحله، هر فصل از پايان نامه را با رعايت اصول نگارش علمي و دانشگاهي، به رشته تحرير درآوريد. به طور كلي، يك پايان نامه استاندارد شامل فصل هاي زير مي باشد:
فصل اول: كليات (شامل مقدمه، بيان مساله، اهميت و ضرورت تحقيق، اهداف كلي و جزئي و فرضيه ها)
فصل دوم: ادبيات پژوهش (مروري بر پيشينه تحقيق و بررسي پژوهش هاي انجام شده مرتبط با موضوع)
فصل سوم: روش شناسي تحقيق (شامل روش تحقيق، جامعه آماري، ابزار جمع آوري داده ها و روش تجزيه و تحليل داده ها)
فصل چهارم: يافته هاي پژوهش (ارائه و تفسير يافته هاي به دست آمده از تحقيق)
فصل پنجم: بحث و نتيجه گيري (تحليل يافته ها، مقايسه آن ها با پيشينه تحقيق، نتيجه گيري نهايي و ارايه پيشنهادات براي پژوهش هاي آتي)
قدم هفتم: آماده سازي براي دفاع نهايي
پس از اتمام نگارش نهايي پايان نامه، نوبت به آماده سازي براي دفاع از آن در مقابل اساتيد و داوران مي رسد. در اين مرحله، بايد به نكات زير توجه كنيد:
تمرين ارائه: ارائه ي قوي و جذاب، نقشي كليدي در جلب نظر داوران و كسب نمره ي عالي دارد. به طور كامل بر محتواي پايان نامه خود مسلط شويد و نحوه ي ارائه ي آن را به صورت صوتي و تصويري تمرين كنيد.
پاسخ به سوالات احتمالي: داوران ممكن است سوالاتي در خصوص روش تحقيق، يافته ها و نتايج نهايي شما مطرح كنند. براي پاسخگويي به اين سوالات، آمادگي كامل داشته باشيد.
اعتماد به نفس: اعتماد به نفس خود را حفظ كنيد و با قاطعيت از تحقيق خود دفاع كنيد.
برچسب: ،
ادامه مطلب